Strona główna Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kurczak, Sery « poprzedni | następny »
eli_555

Srebrny Ekspert
Przepisy: 1001
zdjęcia: 1 z 4
Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pałki kurczka faszerowane serem feta z orzechami włoskimi i żurawiną.


trudność: średne
czas:
ilość porcji: 4

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 8 pałek kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili (może być mniej)
  • 1 łyżka czosnku granulowanego (może być mniej)
  • 20 dkg sera typu feta
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici kuchenne
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Pałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Małym ostrym nożykiem oddzielić mięso od kości. Kości wyciąć,zostawiając okoł 1.5 cm,żeby farsz nie wyciekł. Wymieszać razem olej,sos sojowy,czosnek i sos chili. Włożyć pałki do marynaty,wymieszać i włożyć do lodówki na 12 godzin. Ser rozgnieść widelcem. Orzechy włoskie posiekać. Do miski włożyć ser orzechy i żurawinę. Farsz doprawić odrobimą soli (ser feta jest słony) pieprzem i wymieszać. Kurczka wyjąć z lodówki i wytorzone po wyjęciu kości sakiewki napełnić farszem. Pałki zaszyć nićmi kuchennymi. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Do woreczka włożyć cebulę i faszerowane pałki kurczka. Pozostałą marynatę rozcieńczyć 150ml ciepłej wody i wlać do woreczka z kurczakiem. Woreczek zapiąć spinaczem i włożyć do brytfanki. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika. Ostrożnie rozciąć woreczek i pałki z sosem wyłożyć do brytfanki. Piec jeszcze tak długo aż pałki się zruminią. Gotowe pałki wyjąć z brytfanki i usunąć nici. Wyłożyć kurczaka na półmisek. Sos zlać do rondla i ewentualnie rozcieńczyć wodą. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Grillowane piersi z kurczaka Kurczak z warzywami Risotto z brokułami i pieczarkami
Sałatka z kurczakiem Kurczak z warzywami na ostro Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami
Kotlety nadziewane pieczarkami i serem Kurczak z warzywami i grzybem MUN Kurczak pikantny z żółtym ryżem
Zawijane filety z kurczaka ze szpinakiem Tortilla z kurczakiem i warzywami Makaron smażony z kurczakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

1 2 3 4
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane