Strona główna Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kurczak, Sery « poprzedni | następny »
eli_555

Złoty Ekspert
Przepisy: 1039
zdjęcia: 1 z 4
Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pałki kurczka faszerowane serem feta z orzechami włoskimi i żurawiną.


trudność: średnie
czas:
ilość porcji: 4

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 8 pałek kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili (może być mniej)
  • 1 łyżka czosnku granulowanego (może być mniej)
  • 20 dkg sera typu feta
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici kuchenne
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Pałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Małym ostrym nożykiem oddzielić mięso od kości. Kości wyciąć,zostawiając okoł 1.5 cm,żeby farsz nie wyciekł. Wymieszać razem olej,sos sojowy,czosnek i sos chili. Włożyć pałki do marynaty,wymieszać i włożyć do lodówki na 12 godzin. Ser rozgnieść widelcem. Orzechy włoskie posiekać. Do miski włożyć ser orzechy i żurawinę. Farsz doprawić odrobimą soli (ser feta jest słony) pieprzem i wymieszać. Kurczka wyjąć z lodówki i wytorzone po wyjęciu kości sakiewki napełnić farszem. Pałki zaszyć nićmi kuchennymi. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Do woreczka włożyć cebulę i faszerowane pałki kurczka. Pozostałą marynatę rozcieńczyć 150ml ciepłej wody i wlać do woreczka z kurczakiem. Woreczek zapiąć spinaczem i włożyć do brytfanki. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika. Ostrożnie rozciąć woreczek i pałki z sosem wyłożyć do brytfanki. Piec jeszcze tak długo aż pałki się zruminią. Gotowe pałki wyjąć z brytfanki i usunąć nici. Wyłożyć kurczaka na półmisek. Sos zlać do rondla i ewentualnie rozcieńczyć wodą. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Kurczak w płatkach kukurydzianych Serduszka drobiowe w sosie koperkowym Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki
Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej Gęsta zupa Rodzinna Podudzia z kurcząt z orzechami
Drobiowy gyros w pomidorach Pierś z ananasem w porach duszonych w winie Naleśniki z mięsem z rosołu
Chrupiące kotleciki z mięsa rosołowego Zdrowy i aromatyczny rosół z młodego koguta  Pizza z bakłażanem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane