Strona główna Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kurczak, Sery « poprzedni | następny »
eli_555 - Przepis na: Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 947
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pałki kurczka faszerowane serem feta z orzechami włoskimi i żurawiną.


trudność: średne
czas:
ilość porcji: 4

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną - SKŁADNIKI:

  • 8 pałek kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili (może być mniej)
  • 1 łyżka czosnku granulowanego (może być mniej)
  • 20 dkg sera typu feta
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • białe bawełniane nici kuchenne
  • woreczek do pieczenia w piekarniku

Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną - PRZYGOTOWANIE:

Pałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Małym ostrym nożykiem oddzielić mięso od kości. Kości wyciąć,zostawiając okoł 1.5 cm,żeby farsz nie wyciekł. Wymieszać razem olej,sos sojowy,czosnek i sos chili. Włożyć pałki do marynaty,wymieszać i włożyć do lodówki na 12 godzin. Ser rozgnieść widelcem. Orzechy włoskie posiekać. Do miski włożyć ser orzechy i żurawinę. Farsz doprawić odrobimą soli (ser feta jest słony) pieprzem i wymieszać. Kurczka wyjąć z lodówki i wytorzone po wyjęciu kości sakiewki napełnić farszem. Pałki zaszyć nićmi kuchennymi. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Do woreczka włożyć cebulę i faszerowane pałki kurczka. Pozostałą marynatę rozcieńczyć 150ml ciepłej wody i wlać do woreczka z kurczakiem. Woreczek zapiąć spinaczem i włożyć do brytfanki. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć brytfankę z piekarnika. Ostrożnie rozciąć woreczek i pałki z sosem wyłożyć do brytfanki. Piec jeszcze tak długo aż pałki się zruminią. Gotowe pałki wyjąć z brytfanki i usunąć nici. Wyłożyć kurczaka na półmisek. Sos zlać do rondla i ewentualnie rozcieńczyć wodą. Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do sosu i zagotować. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Faszerowane pałki kurczaka Eli z żurawiną  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
 Gulasz drobiowy z cukinią Marynowane goloneczki  Kotlety z kurczaka
Roladki drobiowe Pieczony kurczak z musztardą Zapiekanka z porem i kurczakiem
Szaszłyk z piersi kurczaka Udka w ryżu i warzywach Kurczak czosnkowy z sos terijaki z grilla
Filet z kurczaka duszony w sosie pomidorowym Zrazy z piersi drobiowej Cukinia faszerowana pomidorami i kurczakiem

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane