madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Faszerowane sznycle z indyka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne mięso z indyka z pysznym nadzieniem duszone w sosie śmietanowo pomidorowym z przyprawą gyros

Faszerowane sznycle z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane sznycle z indyka

 

  • 5 sznycli z indyka
  • 5 plastrów szynki
  • 5 dag żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 1 szklanka wody
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane sznycle z indyka
Sznycle z indyka myjemy i osuszamy, a następnie rozbijamy posypujemy solą i mielonym pieprzem do smaku. Ser tniemy na pięć kawałków i każdy zawijamy w plasterek szynki, a następnie układamy na sznyclach. Mięso zwijamy i obsmażamy a rozgrzanym oleju z każdej strony. Zrumienione mięso przekładamy do garnka. Marchew obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, a pora w półplasterki. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut na tłuszczu pozostałym z smażenia mięsa. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką pszenną, koncentratem pomidorowym oraz przyprawami gyros i kucharek, a następnie zalewamy warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy wkładamy zrumienione mięso i dusimy na wolnym ogniu jeszcze kilkanaście minut. Uważamy aby sos sie nie przypalił
Faszerowane sznycle z indyka
Na sznyclu układamy ser zawinięty w szynkę
Faszerowane sznycle z indyka
Zwinięte mięso obsmażamy z każdej strony
Faszerowane sznycle z indyka
Warzywa szklimy przez około 5 minut na pozostałym tłuszczu
Faszerowane sznycle z indyka
Zalewamy warzywa i mięso sosem śmietanowym