szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Flaczki sojowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna zupa ala flaczki z kotletów sojowych.

Flaczki sojowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flaczki sojowe

 

  • opakowanie kotletów sojowych
  • 4 kostki rosołowe
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 1 papryka czerwona
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz
  • ostra papryka
  • gałka muszkatułowa (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Flaczki sojowe
W garnku gotujemy 1 litr wody z kostkami rosołowymi. Gdy się zagotują wkładamy kotlety sojowe i gotujemy w bulionie 5-6 minut. Kotlety powinny być miękkie, ale się nie rozpadać. Wyciągamy kotlety z bulionu i studzimy, a do bulionu dolewamy szklankę wody. Marchewkę obieramy i kroimy drobniutko, paprykę kroimy w drobne paseczki, a pora w plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do bulionu, w którym gotowały się wcześniej kotlety. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, ziele angielskie i listki laurowe i gotujemy do miękkości warzyw. Kotleciki sojowe kroimy w paseczki i dodajemy je do zupy, kiedy już warzywa będą miękkie i gotujemy 5 minut. 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozprowadzamy w szklance wody i dodajemy do zupy. Dodajemy majeranek, doprawiamy pieprzem, papryką i ewentualnie doprawiamy gałką. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe!
Flaczki sojowe
Podstawowe składniki to kotlety sojowe, papryka i przyprawy.
Flaczki sojowe
Marchewkę kroimy bardzo drobno, a papryke w paseczki.
Flaczki sojowe
Kotlety sojowe kroimy w dość cienkie paski.