misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Garnek ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryz włożyć do garnka zalać do pełna wodą..

Garnek ryżu

Składniki:

Garnek ryżu

 

  • 100g naturalnego ryżu
  • 1 średniej wielkości por
  • 3 duże marchewki
  • 1 kalarepka
  • 150g świeżych boczniaków
  • 1,5 łyżki masła
  • 400ml wegetariańskiego wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • 2-3 łyżki posiekanego lubczyku
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Garnek ryżu
Ryz włożyć do garnka zalać do pełna wodą i moczyć przez około 8 godzin (najlepiej na noc).
Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 25 minut. Potem odcedzić.
W tym czasie oczyścić por, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchew i kalarepę oczyścić, umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę.
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki.
Masło rozpuścić w garnku, następnie dusić w nim warzywa przez kilka minut, potem dodać grzyby i poddusić.
Całość zalać wywarem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut.
Dodać ryż, wszystko zagotować i zmieszać z lubczykiem. Potrawę posypać pietruszką.

Tagi:

ryż