Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gołąb z konfitowanymi warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gołąb to zapomniany przysmak polskiej kuchni, mięso gołębia jest kruche i aromatyczne, nieco przypomina bażanta. Mój nie był złapany gdzieś na mieście tylko specjalnie tuczony do celów gastronomicznych :-)

Gołąb z konfitowanymi warzywami

Składniki:

Gołąb z konfitowanymi warzywami

 

  • 4 młode gołębie
  • dowolne warzywa (ziemniaki, marchew, seler, cebula)
  • 500ml gęsiego lub kaczego smalcu
  • 100g klarowanego masła
  • oregano i tymianek
  • ząbek czosnki
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąb z konfitowanymi warzywami
Gołębia oprósz solą, pieprzem i oregano i odstaw na chwilę, warzywa oczyść, pokrój w mniejsze kawałki i posól, w rondelku roztop gęsi smalec, gdy tłuszcz zacznie lekko wrzeć wtedy delikatnie wrzuć warzywa, czosnek i tymianek. Rondelek przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika, piecz aż do miękkości. Gołębia ciasno zesznuruj i zrumień na rozgrzanym maśle, po czym wstaw go do pieca na 15 min aby doszedł. Podawaj z konfitowanymi warzywami.