Sposób przygotowania:
Bażant duszony po szlachecku
Bażanta oskubać z piór, wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie wytrzeć bawełnianą ściereczką.
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osaczyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać z łupinek, umyć i pokrajać w drobną kostką. Dodać zmiażdżone ziele angielskie, liść laurowy i pieprz oraz miód i olej. Połączyć z jarzynami.
Przygotowaną zaprawą natrzeć bażanta, włożyć go do emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnie oczyścić bażanta z zaprawy, podzielić na 6 porcji i obsmażyć na gorącym tłuszczu.
Marchewkę, pietruszkę, seler i pory umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Obsmażyć, ciągle mieszając, na tłuszczu pozostałym ze smażenia miąsa.
Do rondla włożyć porcje mięsa, obłożyć jarzynami, oprószyć pieprzem i solą, lekko podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodać starty piernik. Gdy miąso bądzie miękkie, wlać wino, doprawić do smaku, chwilą poddusić na bardzo małym ogniu.
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osaczyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać z łupinek, umyć i pokrajać w drobną kostką. Dodać zmiażdżone ziele angielskie, liść laurowy i pieprz oraz miód i olej. Połączyć z jarzynami.
Przygotowaną zaprawą natrzeć bażanta, włożyć go do emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnie oczyścić bażanta z zaprawy, podzielić na 6 porcji i obsmażyć na gorącym tłuszczu.
Marchewkę, pietruszkę, seler i pory umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Obsmażyć, ciągle mieszając, na tłuszczu pozostałym ze smażenia miąsa.
Do rondla włożyć porcje mięsa, obłożyć jarzynami, oprószyć pieprzem i solą, lekko podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodać starty piernik. Gdy miąso bądzie miękkie, wlać wino, doprawić do smaku, chwilą poddusić na bardzo małym ogniu.
elutka
Bahus
Gość
może wyjdzie
Gość
marietta