Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bażant duszony po szlachecku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bażanta oskubać z piór, wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie wytrzeć bawełnianą ściereczką...

Bażant duszony po szlachecku

Składniki:

Bażant duszony po szlachecku

 

  • bażant
  • 5 dag tłuszczu
  • 10 dag marchwi
  • 5 dag pietruszki
  • 5 dag selera
  • 10 dag porów
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 5 dag piernika
  • sól
  • pieprz

 

  • Na zaprawę:
  • 10 dag cebuli
  • po 5 dag marchwi, pietruszki i selera
  • parą ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • listek laurowy
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Bażant duszony po szlachecku
Bażanta oskubać z piór, wypatroszyć, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i dokładnie wytrzeć bawełnianą ściereczką.

Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osaczyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać z łupinek, umyć i pokrajać w drobną kostką. Dodać zmiażdżone ziele angielskie, liść laurowy i pieprz oraz miód i olej. Połączyć z jarzynami.

Przygotowaną zaprawą natrzeć bażanta, włożyć go do emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i postawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Następnie oczyścić bażanta z zaprawy, podzielić na 6 porcji i obsmażyć na gorącym tłuszczu.

Marchewkę, pietruszkę, seler i pory umyć, osączyć z wody i pokroić w talarki. Obsmażyć, ciągle mieszając, na tłuszczu pozostałym ze smażenia miąsa.

Do rondla włożyć porcje mięsa, obłożyć jarzynami, oprószyć pieprzem i solą, lekko podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu.

Pod koniec duszenia dodać starty piernik. Gdy miąso bądzie miękkie, wlać wino, doprawić do smaku, chwilą poddusić na bardzo małym ogniu.