eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbki Eli z sosem pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne gołąbki jako samodzielne danie.

Gołąbki Eli z sosem pomidorowym

Składniki:

Gołąbki Eli z sosem pomidorowym

 

  • 2 kapusty(duże)
  • 2 łyżki oleju
  • 60 dkg mięsa mielonego(ja pomieliłam łopatkę)
  • 50 dkg ryżu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • sól,pieprz,przyprawa do grilla
  • margaryna lub olej do smażenia

 

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoik koncentratu pomidorowwgo(ja dałam Pudliszki)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek,sól ,maggi,ostra papryka w proszku do smaku
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • olej

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli z sosem pomidorowym
Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi)-środek kapusty z małymi liśćmi wykorzystać do ugotowania bigosu(przepis w mojej galerii).Liście pozostawić lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obemażyć gołąbki z obu stron.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości.
Posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem pomidorowym.Smacznego!