Strona główna Gołąbki w kapuście włoskiej

Gołąbki w kapuście włoskiej

luna19

Srebrny Ekspert
Przepisy: 572
zdjęcia: 1 z 1
Gołąbki w kapuście włoskiej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Kiedy zostało nam od czegoś białko czy dwa to wcale nie musimy go wyrzucać .. fajnie nadaje się do zużycia w inny ciekawy sposób :)


trudność: łatwe
czas:

Gołąbki w kapuście włoskiej - SKŁADNIKI:

  • 3 białka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 400 gr mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek
  • szczypta estragonu
  • szczypta majeranku
  • liście kapusty włoskiej 6 szt
  • na sos
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szkl wody
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki kucharka
  • natka pietruszki

Gołąbki w kapuście włoskiej - PRZYGOTOWANIE:

Liście kapusty obgotować we wrzątku i usunąć grube nerwy z każdego liścia.
Białka ubić na pianę dodać sól do smaku i pieprz oraz natkę pietruszki, wymieszać i usmażyć omlet. Wystudzić i pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, na koniec dodać pokrojone białka i wymieszać nadzienie. Nakładać w liście kapusty i zawijać . Ułożyć na dnie garnka drobne lub nie zużyte liście, podlać ok 3/4 szkl wody i łyżkę oleju. Ułożyć gołąbki (można je też przykryć listkiem) i dusić ok 40 min pod przykryciem.

przygotować sos;
Wymieszać z wodą wszystkie składniki i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. pogotować ok 5 min.

Gołąbki podawać z ziemniakami z wody, polewać sosem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gołąbki w kapuście włoskiej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mięso mielone
Cavatappi z mięsem i kukurydzą Pulpeciki meksykańskie z cynamonem Cebulowe wieprzowe kotlety mielone
Jajko ukryte w mielonym Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem Klops z pieczarkami i czerwoną skorupką
Mielone z sosem grzybowym Kotlety mielone z groszkiem i musztardą Zapiekanka z mięsem mielonym
Pulpety w sosie koperkowym Pieczeń z jajkiem Pulpety z pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane