Gołąbki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

grube gołąbki nadziewane mięsem

Gołąbki z mięsem

Składniki:

Gołąbki z mięsem

 

  • Składniki:
  • 15 liści włoskiej kapusty
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • pół szklanki tartej bułki
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem
Przygotowanie:
Liście kapusty umyć i wrzucić na 7-8 minut do wrzącej i osolonej wody.Odcedzić i rozłożyć na stolnicy.Cebulę pokroić,zeszklić na oleju.Mięso wymieszać z cebulką,jajkiem oraz tartą bułką.Przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.Na środek liścia kłaść nadzienie,boki założyć do środka i zwijać.Na spód rondla położyć resztę liści,na nich ułożyć gołąbki,skropić olejem,dolać wody i dusić do miękkości.Sos wymieszać z przecierem pomidorowym i doprawić do smaku.