WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyczne gołąbki w nieco innym wydaniu. Z farszem wieprzowo - pieczarkowym, w sosie pomidorowo - paprykowym.

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Składniki:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

 

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 50 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 cebulki
  • 2 litry bulionu
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3-4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem i pieczarkami
Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy gorącą wodą i zdejmujemy pojedynczo liście. Pieczarki kroimy w kostkę, tak jak cebule. Podsmażamy razem na oleju i studzimy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pieczarki i dokładnie mieszamy. Farsz porcjami zawijamy w liście i układamy w garnku. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 50 min. Doprawiamy. Na koniec zagęszczamy sos mąką przesmażoną na maśle.