Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsem bez zawijania
Kapustę opłukać i drobno poszatkować. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Mięso zemleć w maszynce. Do naczynia dać zmielone mięso, kapustę, ugotowany ryż, jajka, cebulę i dokładnie wymieszać. Dać sól i pieprz do smaku. Do masy dodać tyle bułki tartej, aby dobrze było formować owalne gołąbki. Smażyć je na oleju z obu stron na złoty kolor. Do garnka wlać ok. 1 litr wody i wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz kostka rosołową, zagotować. Pod koniec zagęścić śmietana i mąką. Wsypać natkę i wyłączyć sos. Podsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.