Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Gołąbki z mięsem bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki z mięsa, ryżu i kapusty, zapiekane w sosie pomidorowym.

Gołąbki z mięsem bez zawijania Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z mięsem bez zawijania

 

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 2 woreczki białego ryżu
  • 2 cebule
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gołąbki z mięsem bez zawijania
Kapustę opłukać i drobno poszatkować. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Mięso zemleć w maszynce. Do naczynia dać zmielone mięso, kapustę, ugotowany ryż, jajka, cebulę i dokładnie wymieszać. Dać sól i pieprz do smaku. Do masy dodać tyle bułki tartej, aby dobrze było formować owalne gołąbki. Smażyć je na oleju z obu stron na złoty kolor. Do garnka wlać ok. 1 litr wody i wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz kostka rosołową, zagotować. Pod koniec zagęścić śmietana i mąką. Wsypać natkę i wyłączyć sos. Podsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Naczynie przykryć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Gołąbki z mięsem bez zawijania
Usmażone na oleju gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki z mięsem bez zawijania
Z powstałej masy formujemy owalne niewielkie gołabki.