Sposób przygotowania:
Gołąbki z mięsa baraniego
Mięso umyć, włożyć do garnka, wlać gorącą wodę, dodać sól, angielskie ziele, liście laurowe i ugotować. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić na podłużne kawałki. Cebulę pokroić w krążki i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane, pokrojone mięso ułożyć na sparzonych wrzątkiem liściach kapusty, na mięso położyć trochę cebuli, zawinąć liście, ułożyć w rondelku z odrobiną tłuszczu. Wlać niewielką ilość wywaru z mięsa i dusić do miękkości kapusty. Do miękkich gołąbków dodać przecier pomidorowy, śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, solą i pieprzem, podawać z ryżem lub kaszą.