DS Smakosz

DS Smakosz

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Gołąbki ze szpinakiem i gorgonzolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupełnie inny pomysł na tradycyjne danie- szpinak i gorgonzola w pikantnym, aromatycznym włoskim sosie pomidorowym.

Gołąbki ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

Gołąbki ze szpinakiem i gorgonzolą

 

  • 1 sztuka kapusta biała,
  • 500 g szpinak mrożony,
  • 150 g ser gorgonzola,
  • 4 ząbki czosnek,
  • 200 g mięso mielone,
  • 2 sztuki jajko,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1/3 szklanki ryż ugotowany na sypko,
  • 1 sztuka cebula biała

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki ze szpinakiem i gorgonzolą
Mięso wymieszać z posiekaną cebulką, czosnkiem zmiażdżonym, szpinakiem, serem gorgonzola i przyprawami i ryżem. Kapustę sparzyć, wyjmować kolejno liście, wykrawać twarde części, zawijać mięsko w liście, obsmażać na patelni, układać w naczyniu żaroodpornym na warstwie oleju, polać bulionem na 1 cm wysokości, polać sosem pomidorowym z mojej księgi. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 2 godziny. Smacznego!