bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Na piątkowy obiad polecamy dorsza spod chmurki - smakowita rybka na grillu z pesto pietruszkowym!

Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto
Dorsz to nie tylko dobra ryb w panierce na patelni, może być też świetna z grilla. Zmodyfikowałam przepis braci Kuroni.



Wykonanie:

Filety pokrić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. a pietruszke drobno posiekać. Zrobic naza marynate. Wymieszać oliwe, ze skrorką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyc je. Odstawić rybe na godzine do lodówki. Rozgrzac grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grilować ok 15 minut. Podać z cytryną. Ja piekłam na grillu elektrycznym. Rybe w identyczny sposób mozna przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Bedzie równie smaczna.
Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto
Etap 1
Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto
Etap 2
Grillowany dorsz w pietruszkowym pesto
Etap 3

Tagi:

dorsz