Grzyby w śmietanie Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie Asus

Składniki:

Grzyby w śmietanie Asus

 

  • 10 dag suszonych grzybów z całymi kapeluszami
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby w śmietanie Asus
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na jedną noc. Następnego dnia ugotować je do miękkości w tej samej wodzie gdzie były zamoczone. Po tym czasie ostudzone grzyby pokroić w średnie paski w rondlu roztopić masło zeszklić posiekaną na drobno cebule, dodać grzyby i przez chwile smażyć. Polać trochę na grzyby wywaru w którym się gotowały i dusić do tego momentu aż płyn odparuje. Ponownie polać wywarem i dusić pod przykryciem do miękkości. Śmietankę wymieszać z mąką wlać do grzybów i gotować przez około 5 minut aż sos ostygnie. Doprawić solą, pieprzem i posypać posiekana natką pietruszki.

Tagi:

grzyby