Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz cygański

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2464

Miasto opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno

Gulasz cygański

Składniki:

Gulasz cygański

 

  • 50 dag mięsa wołowego bez kości

 

  • po 25 dag mięsa bez kości: wieprzowego i baraniego

 

  • 10 dag słoniny

 

  • 3 cebule

 

 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • łyżka octu winnego

 

  • po łyżeczce mielonej słodkiej papryki, majeranku i utłuczonego (może być mielony) kminku

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz cygański
Miasto opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Słoninę pokroić w małą kostkę i stopić, dodać cebulę z czosnkiem, lekko zrumienić, skropić octem i chwile smażyć, aby ocet odparował. Dodać wołowinę, obsmażyć ją, wlać ½ szklanki wody i dusić 10 min. Gdy woda odparuje, włożyć mięso wieprzowe oraz baranie i mieszając, obsmażyć. Dodać kminek, sól, pieprz, wymieszać, wlać szklankę wody i dusić mięso 40 min, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek. Wytworzony sos rozcięczyć ½ szklanki przegotowanej wody. Gulasz wymieszać i podgrzewać 3 min na małym ogniu. Podawać z ziemniakami.