zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gulasz mieszany na mini placuszkach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

chrupiące placuszki z pysznym gulaszem - uwielbiam

Gulasz mieszany na mini placuszkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz mieszany na mini placuszkach

 

Sposób przygotowania:

Gulasz mieszany na mini placuszkach
Gulasz :

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Warzywa obrać, umyć i kapustę i paprykę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, marchew w plasterki a natkę posiekać. Na patelni lub w garnku rozgrzać kila łyżek oleju i wrzucić mięso. Smażyć na złoto brązowy kolor a następnie dodać cebulę i ją zrumienić. Dodać przygotowane warzywa, podsmażyć około 2 minuty a potem wlać wodę oraz dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z mąką ziemniaczaną i zagęścić nią sos, zagotować i przykryć pokrywką.



Placki :

W czasie, gdy gulasz się dusi obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Potem dodać do nich jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku i wymieszać masę ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać olej i kłaść na gorący porcje ciasta ( ja używam łyżki do lodów ) lekko rozpłaszczając. Placki smażyć na złoty kolor aby były chrupiące. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym a następnie układać na talerze razem z przygotowanym gulaszem piętrowo. ( Można podać według swojego upodobania ).
Gulasz mieszany na mini placuszkach
podsmazyć najpierw składniki na gulasz ...
Gulasz mieszany na mini placuszkach
potem podlac wodą i dusić do miękkości ...
Gulasz mieszany na mini placuszkach
ziemniaki zetrzweć na tarce o grubych oczkach
Gulasz mieszany na mini placuszkach
a potem smażyć placki na złoty kolor na oleju