motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Gulasz w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny gulasz w sosie pomidorowym. Zrobiony jest z pomidorków i mielonej łopatki wieprzowej. Można go podawać z ryżem lub pieczywem.

Gulasz w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz w sosie pomidorowym

 

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • vegeta
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • 3 pomidory

Sposób przygotowania:

Gulasz w sosie pomidorowym
Cebulkę kroimy w kostkę. Umyte mięso mielimy maszynką. Pokrojoną cebulkę smażymy na rozgrzanym smalcu. Dodajemy zmielone mięso i smażymy.

Doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy podsmażone mięso i doprowadzamy do wrzenia.

Następnie pomidorki obieramy ze skórki, miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodajemy do gulaszu.

Następnie dodajemy natkę pietruszki i zagęszczamy zawiesiną z mąki.  
Gulasz w sosie pomidorowym
Zmielone mięso smażymy z pokrojoną cebulką
Gulasz w sosie pomidorowym
Podsmażone i doprawione mięso dodajemy do gotującej się wody
Gulasz w sosie pomidorowym
Dodajemy obrane, zmiksowane i przetarte przez sito pomidorki
Gulasz w sosie pomidorowym
Na koniec dodajemy natkę pietruszki i zagęszczamy zawiesiną z mąki