caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Gulasz z wątróbki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Odmiana dla tradycyjnej watróbki

Gulasz z wątróbki wieprzowej

Składniki:

Gulasz z wątróbki wieprzowej

 

  • ok. 1 kg watróbki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 1 kawałek kiełbasy
  • majeranek
  • maka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbki wieprzowej
Wątróbkę oczyścić z błon i pokroić w kostke (ok. 1,5x1,5 cm). Obtoczyć w mące.
Partiami wątróbkę kłaść na gorący olej i podsmażyc z obu stron. Przełożyć do garnka.
Obrana cebulę pokroić w plasterki lub półplasterki, zeszklić na oleju.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, podsmażyć, przełożyć do garnka z wątróbką.
Całość przyprawić majerankiem i pieprzem, dodać ok. 3/4 szklanki wody i dusić przez 10 minut. Pod koniec duszenia posolić.

Podawać z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub pieczywem.