Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gyros w cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gyros zapieczony w wydrążonej cukinii.

Gyros w cukinii

Składniki:

Gyros w cukinii

 

  • 1 cukinia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • pieprz do smaku
  • sól czosnkowa do smaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki przyprawy do gyrosa

Sposób przygotowania:

Gyros w cukinii
Obraną cukinię przekroić na pół, a następnie wydrążyć w środku. Wydrążoną cukinię ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć ją solą czosnkową i pieprzem, posmarować w środku masłem. Pokrojone w kostkę mięso dokładnie wymieszać z przyprawą do gyrosa, pokrojoną w kostkę cebulą i odrobiną soli czosnkowej. Przyprawione mięso z cebulą rozłożyć do wydrążonych połówek cukinii. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i włożyć do niego naczynie z nadzianą cukinią. Piec tak długo, aż cukinia zrobi się miękka (ja piekłam 1 godzinę i 15 minut). Gotową potrawę można podać z sosem tzatziki.