rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

hamburger pacynka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle tak, aby była szklista. Kroimy ogórek w kostkę

hamburger pacynka

Składniki:

hamburger pacynka

 

  • 6 bułek z sezamem
  • 600 g mielonego mięsa (najlepiej z większą zawartością tłuszczu)
  • 1 cebula
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki mocnej musztardy (Dijon, może być Sarepska)
  • sól i pieprz do smaku

 

  • sos śmietanowo-serowy:
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek tartego żółtego sera (najlepszy emmentaler)

Sposób przygotowania:

hamburger pacynka
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle tak, aby była szklista. Kroimy ogórek w kostkę a oliwki w talarki. Wrzucamy do miski cebulę, ogórek, oliwki i mięso i wszystko razem mieszamy. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Formujemy 6 okrągłych kotletów i na mocno rozgrzanym oleju smażymy hamburgery z każdej strony po 3 min. Do masła dodajemy tarty ser i śmietanę i razem mieszamy. Bułki kroimy na pół, spody na chwile wkładamy do rozgrzanego piekarnika tak aby były lekko chrupiące. Kładziemy na nich po hamburgerze, mięso smarujemy sosem śmietanowym i przykrywamy drugą połową bułki. Wkładamy bułki do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i kiedy sos się rozpuści wyjmujemy. Podajemy z zieloną sałatą z sosem vinegrette.