Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Indyczy kotlet po grecku na szybko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo aromatyczne danie dla zapracowanych

Indyczy kotlet po grecku na szybko

Składniki:

Indyczy kotlet po grecku na szybko

 

  • 60 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 1/2 kajzerki
  • po 2 duże łyżki białego pół wytrawnego wina i przegotowanej wody
  • 1 duża łyżka soku z cytryny
  • 1 mała łyżeczka skórki z otartej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka ostrej musztardy najlepiej rosyjskiej
  • 1 duża czerwona cebula albo dwie mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jaja
  • estragonu, tymianku i mięty jeśli decydujemy się na suszone zioła to dajemy ich po 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Indyczy kotlet po grecku na szybko
Pokrojoną w kostkę kajzerkę moczymy w winie zmieszanym z wodą, sokiem oraz skórką cytrynową następnie odstawiamy na 25 do 30 minut. Musztardę ucieramy z solą i pieprzem oraz posiekanym drobniutko czosnkiem oraz cebulą, 1 łyżką oleju i rozmoczoną bułką i mięsem. Następne w kolejności do dodania są żółtka, zielenina oraz zioła z tych składników wyrabiamy dokładnie masę w międzyczasie dodajemy ubite na sztywno białka. Robimy nie wielkie kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na ciemno złoty kolor.