Indyk pieczony

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

indyk jest soczysty poprostu palce lizac (w taki sam sposob mozna zrobic kurczaka)

Indyk pieczony

Składniki:

Indyk pieczony

 

  • 2-3 cytryny
  • 3 jablka
  • seler naciowy
  • majeranek
  • sol
  • papryka czerwona slodka
  • troche masla (do roztopienia na brytwance)
  • 1 litr soku pomaranczowego
  • INDYK

 

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony
Dzien wczesniej indyka z zewnatrz i wewnatrz skropic sokiem z 3 cytryn, natrzec majerankiem,sola i papryka czerwona , zostawic na noc w lodowce. Na nastepny dzien indyka nadziac jablkami i selerem naciowym - zaszyc. W formie do pieczenia rozpuscic troche masla,wlozyc indykai i piec (na kazdy kilogram miesa przeznaczyc 1 godzine). Indyka wstawic do nagrzanego piekarnika,na pierwsze pol godziny pieczenia ustawic temperature na 190 stopni,po pol godzinie zmniejszyc temperature do 180 stopni. Co pol godziny polewac indyka sokiem pomaranczowym i sokiem wytworzonym z pieczenia. Ja indyka przykrywam folia aluminiowa, odkrywan pod koniec pieczenia aby sie przyrumienil. Smacznego.