Indyk pieczony

Wielkanoc, Indyk « poprzedni | następny »
elzbieta8960 - Przepis na: Indyk pieczony offline

Kucharz
Przepisy: 9
Indyk pieczony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 26

indyk jest soczysty poprostu palce lizac (w taki sam sposob mozna zrobic kurczaka)


trudność: łatwe
czas:

Indyk pieczony - SKŁADNIKI:

  • 2-3 cytryny
  • 3 jablka
  • seler naciowy
  • majeranek
  • sol
  • papryka czerwona slodka
  • troche masla (do roztopienia na brytwance)
  • 1 litr soku pomaranczowego
  • INDYK

Indyk pieczony - PRZYGOTOWANIE:

Dzien wczesniej indyka z zewnatrz i wewnatrz skropic sokiem z 3 cytryn, natrzec majerankiem,sola i papryka czerwona , zostawic na noc w lodowce. Na nastepny dzien indyka nadziac jablkami i selerem naciowym - zaszyc. W formie do pieczenia rozpuscic troche masla,wlozyc indykai i piec (na kazdy kilogram miesa przeznaczyc 1 godzine). Indyka wstawic do nagrzanego piekarnika,na pierwsze pol godziny pieczenia ustawic temperature na 190 stopni,po pol godzinie zmniejszyc temperature do 180 stopni. Co pol godziny polewac indyka sokiem pomaranczowym i sokiem wytworzonym z pieczenia. Ja indyka przykrywam folia aluminiowa, odkrywan pod koniec pieczenia aby sie przyrumienil. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Indyk pieczony (strona 1 z 2)  
Sylwia W

Sylwia W
offline

2009-12-29 20:11
Pani Elżbieto, indyk był wyśmienity! To był mój pierwszy taki wypiek w życiu. potrafię wszystko zrobić, ale przyznam, że akurat w tym przypadku naprawdę miałam tremę.Obiad swiateczny udany. Dziękuję.
Skomentuj
Oceń:
5
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2009-12-29 21:29
Ciesze sie ze indyk wg tego przepisu smakowal mnie jeszcze nigdy nie zawiodl :)
Skomentuj
Oceń:
0
moli

moli
offline

2010-02-12 11:31
,,,,, narobilas mi apetytu , szkoda ze z upieczeniem jego musze do wiekszej okazji
poczekac ( swieta wielkanocne ) to bedzie wiecej glodnych .....
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-02-12 23:09
masz racje indyk chocby najmniejszy jest dlawiekszej ilosci osob ale warto sprobowac....zycze smacznego...:)
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-04-02 21:27
Pychotka.5 i do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Mandaryna

Mandaryna
offline

2010-04-04 21:28
brzmi bardzo apetycznie :)wędruje do ulubionych :)
Skomentuj
Oceń:
0
ewala

ewala
offline

2010-06-26 08:57
Oj i ja muszę ten przepis wypróbować ......)))5 I do ulubionych....
Skomentuj
Oceń:
0
klemens

klemens
offline

2010-07-20 09:59
Niestety zamiast indyka użyłem kurczaka ale też był wyśmienity, następnym razem zrobię indyka.5 i do ulubionych jak pozostali.Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-07-20 20:17
klemens napisał(a):

Niestety zamiast indyka użyłem kurczaka ale też był wyśmienity, następnym razem zrobię indyka.5 i do ulubionych jak pozostali.Pozdrawiam.


ciesze sie ze przepis sie sprawdzil... :)
Skomentuj
Oceń:
0
andzia67

andzia67
offline

2010-10-27 10:38
Oczywiscie 5 i dodaje do ulubionych.Zawsze na Święta Bozego Narodzenia u mnie obowiazkowo jest indyk.Będe miała okazje wypróbować ten przepis.Pozdrawiam!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-11-25 21:10
Dodalam do ulubionych, podoba mi sie Twoj przepis Elu. Napisz prosze czy jablka tak jak do kaczki maja byc kwaskowate i ze skorka i ile selera dajesz? Kroisz go na kawalki i jablka takze pokrojone czy w calosci? Uff, Elu mam tyle pytan, bo to bedzie moj pierwszy indyk pieczony w calosci:)
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-11-25 21:31
luna napisał(a):

Dodalam do ulubionych, podoba mi sie Twoj przepis Elu. Napisz prosze czy jablka tak jak do kaczki maja byc kwaskowate i ze skorka i ile selera dajesz? Kroisz go na kawalki i jablka takze pokrojone czy w calosci? Uff, Elu mam tyle pytan, bo to bedzie moj pierwszy indyk pieczony w calosci:)



Luna...jabluszka daje slodkawe i twarde,kroje je na 4,nie obieram,seler 2-3 galazki kroje na kawalki.Dzisiaj nawet nie mialam selera zapomnialam kupic i dalam same jabluszka ...:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Jarski pasztet z dynią Konfitura z aronii i śliwek Żołądki curry z papryką,cebulą i pieczarkami
Kurczak w sosie brokułowym podany z ryżem Jesienny kompot dyniowo - jabłkowy Domowe hamburgery
Lniane ciasteczka Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami Kruche pyszności
Jeżyny Eli pod jajeczną pianką Jesienne ciasto Cynamonowiec z porzeczkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane