Indyk pieczony

Wielkanoc, Indyk « poprzedni | następny »
elzbieta8960 - Przepis na: Indyk pieczony offline

Kucharz
Przepisy: 9
Indyk pieczony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 26

indyk jest soczysty poprostu palce lizac (w taki sam sposob mozna zrobic kurczaka)


trudność: łatwe
czas:

Indyk pieczony - SKŁADNIKI:

  • 2-3 cytryny
  • 3 jablka
  • seler naciowy
  • majeranek
  • sol
  • papryka czerwona slodka
  • troche masla (do roztopienia na brytwance)
  • 1 litr soku pomaranczowego
  • INDYK

Indyk pieczony - PRZYGOTOWANIE:

Dzien wczesniej indyka z zewnatrz i wewnatrz skropic sokiem z 3 cytryn, natrzec majerankiem,sola i papryka czerwona , zostawic na noc w lodowce. Na nastepny dzien indyka nadziac jablkami i selerem naciowym - zaszyc. W formie do pieczenia rozpuscic troche masla,wlozyc indykai i piec (na kazdy kilogram miesa przeznaczyc 1 godzine). Indyka wstawic do nagrzanego piekarnika,na pierwsze pol godziny pieczenia ustawic temperature na 190 stopni,po pol godzinie zmniejszyc temperature do 180 stopni. Co pol godziny polewac indyka sokiem pomaranczowym i sokiem wytworzonym z pieczenia. Ja indyka przykrywam folia aluminiowa, odkrywan pod koniec pieczenia aby sie przyrumienil. Smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Indyk pieczony (strona 1 z 2)  
Sylwia W

Sylwia W
offline

2009-12-29 20:11
Pani Elżbieto, indyk był wyśmienity! To był mój pierwszy taki wypiek w życiu. potrafię wszystko zrobić, ale przyznam, że akurat w tym przypadku naprawdę miałam tremę.Obiad swiateczny udany. Dziękuję.
Skomentuj
Oceń:
5
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2009-12-29 21:29
Ciesze sie ze indyk wg tego przepisu smakowal mnie jeszcze nigdy nie zawiodl :)
Skomentuj
Oceń:
0
moli

moli
offline

2010-02-12 11:31
,,,,, narobilas mi apetytu , szkoda ze z upieczeniem jego musze do wiekszej okazji
poczekac ( swieta wielkanocne ) to bedzie wiecej glodnych .....
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-02-12 23:09
masz racje indyk chocby najmniejszy jest dlawiekszej ilosci osob ale warto sprobowac....zycze smacznego...:)
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-04-02 21:27
Pychotka.5 i do ulubionych.
Skomentuj
Oceń:
0
Mandaryna

Mandaryna
offline

2010-04-04 21:28
brzmi bardzo apetycznie :)wędruje do ulubionych :)
Skomentuj
Oceń:
0
ewala

ewala
offline

2010-06-26 08:57
Oj i ja muszę ten przepis wypróbować ......)))5 I do ulubionych....
Skomentuj
Oceń:
0
klemens

klemens
offline

2010-07-20 09:59
Niestety zamiast indyka użyłem kurczaka ale też był wyśmienity, następnym razem zrobię indyka.5 i do ulubionych jak pozostali.Pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-07-20 20:17
klemens napisał(a):

Niestety zamiast indyka użyłem kurczaka ale też był wyśmienity, następnym razem zrobię indyka.5 i do ulubionych jak pozostali.Pozdrawiam.


ciesze sie ze przepis sie sprawdzil... :)
Skomentuj
Oceń:
0
andzia67

andzia67
offline

2010-10-27 10:38
Oczywiscie 5 i dodaje do ulubionych.Zawsze na Święta Bozego Narodzenia u mnie obowiazkowo jest indyk.Będe miała okazje wypróbować ten przepis.Pozdrawiam!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-11-25 21:10
Dodalam do ulubionych, podoba mi sie Twoj przepis Elu. Napisz prosze czy jablka tak jak do kaczki maja byc kwaskowate i ze skorka i ile selera dajesz? Kroisz go na kawalki i jablka takze pokrojone czy w calosci? Uff, Elu mam tyle pytan, bo to bedzie moj pierwszy indyk pieczony w calosci:)
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2010-11-25 21:31
luna napisał(a):

Dodalam do ulubionych, podoba mi sie Twoj przepis Elu. Napisz prosze czy jablka tak jak do kaczki maja byc kwaskowate i ze skorka i ile selera dajesz? Kroisz go na kawalki i jablka takze pokrojone czy w calosci? Uff, Elu mam tyle pytan, bo to bedzie moj pierwszy indyk pieczony w calosci:)



Luna...jabluszka daje slodkawe i twarde,kroje je na 4,nie obieram,seler 2-3 galazki kroje na kawalki.Dzisiaj nawet nie mialam selera zapomnialam kupic i dalam same jabluszka ...:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Szybki deser mocno czekoladowy Lody cappuccino Budyń z jabłkami i śmietaną
Dwukolorowa kaszka z jabłkami Lody z gruszkami Ciasto słodki sen
Zupa pomidorowa z makaronem i mięsnymi kulkami Kaszka manna z truskawkami Deser z truskawkami
Konfitura z dyni z ananasem Roladki drobiowe ze szparagami Potrawka ala leczo

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane