iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Jabłecznik z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jabłecznik z kremem pyszny i łatwy

Jabłecznik z kremem

Składniki:

Jabłecznik z kremem

 

  • 2 szklanka mąka,
  • 4 szt jajka,
  • polewa czekoladowa,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szkl cukier,
  • 1 słoik jabłka prażone Smak,
  • 1 szt galaretka truskawkowa,
  • 2 szt budyń waniliowy,
  • 2 szkl mleko,
  • 1 kostka masło,
  • 2 łyżki kaszka manna

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kremem
Białka ubijamy z odrobiną soli i z cukrem na pianę . Mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia. Żółtka mieszamy z odrobiną octu . Do ubitych białek dodajemy żółtka potem mąkę i lekko mieszamy . Pieczemy biszkopt ok 2 min . Masa jabłkowa. Jabłka podgrzewamy wsypujemy galaretkę mieszamy żeby żelatyna dobrze się rozpuściła. Biszkopt przecinamy na dwie części . Jeden placek smarujemy masą jabłkową i nakrywamy drugim plackiem . Zamiast prażonych jabłek można pokroić jabłka i je podsmażyć chwilę na patelniMasa budyniowa. Zimne mleko wymieszać z kaszką manną ,budyniem i cukrem . Podgrzewać na małym ogniu . Zagotować . Budyń ostudzić-odstawić na ok 1 godzinę . Zimny budyń ucieramy z masłem na gładką masę . Taką masa smarujemy biszkopt . Na koniec polewamy polewa czekoladową . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .