aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Jabłkowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna słodkość z jabłkami i delicjami. Połączenie tych składników jest wprost idealne!!! Polecam go !

Jabłkowa delicja

Składniki:

Jabłkowa delicja

 

  • Ciasto:
  • 45 dag mąki
  • 22,5 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu sztucznego
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki śmietany
  • 15 dag cukru
  • 2 jaja
  • Ciasto jasne:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 dowolna galaretka
  • Masa śmietanowa:
  • 2 śnieżki
  • 2 czerwone galaretki
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji
  • 1 polewa

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowa delicja
Wykonanie: Ciasto: Z maki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru i jaj wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki około 20 minut każdy. Forma 25/36. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy i pod koniec dodajemy galaretkę w proszku i cukier. Masa śmietanowa: Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretki czerwone rozrabiamy w 1 szklanki wrzątku. Dodajemy tężejącą galaretkę do gotowej śnieżki i ubijamy chwilkę. Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Studzimy. Przełożenie ciasta: Ciasto-jabłka- ciasto jasne- połowa masy śmietanowej - delicje- masa śmietanowa - ciasto- polewa.