czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Delicja serowo-jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto prosto z rajskiego ogrodu...

Delicja serowo-jabłkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Delicja serowo-jabłkowa

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 3/4 szkl. cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • kost. margaryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu,
  • 4 jajka,
  • 10 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 4 łyżki mleka,
  • budyń waniliowy.

 

  • Masa jabłkowa:
  • 3/4 kg jabłek,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1/2 łyżki żelatyny.

 

  • Pianka:
  • 4 białka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • galaretka truskawkowa,
  • starta czekolada do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Delicja serowo-jabłkowa
1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem. Każde piec ok. 15 min w temp. 175 st. 2. Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser i jajka. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. Na sam koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w trosze wody i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową. Schłodzić.4. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, posypać startą czekoladą.
Delicja serowo-jabłkowa
Ciasto pieczemy ok. 15 min w temp. 175st