KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto z delicjami.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne do kawy i herbaty. Smaczne deser na niedzielne popołudnie.

Ciasto z delicjami.

Składniki:

Ciasto z delicjami.

 

  • Ciasto:
  • Mąka tortowa 50 dag
  • Margaryna 20 dag
  • Cukier puder 20 dag
  • Jajka 2 szt
  • Miód sztuczny 2 łyżki
  • Mleko 2 łyżki
  • Soda 1 łyżka
  • Masa jabłkowa:
  • Jabłka kwaśne 4 szt duże
  • Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • Cukier biały 1/2 szklanki
  • oraz :
  • Masa krówkowa o smaku orzechowym 400 g
  • Marmolada wieloowocowa 1 łyżka
  • Ciastka Delicje 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Ciasto z delicjami.
Ze względu, że ciasto jest lepsze po kilku dniach należy je upiec 2-3 dni przed wykończeniem. Ciasto: Jajka przed użyciem umyć. Miód roztopić w ciepłym mleku. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Piec 60 minut. Upieczone ciasto pozostawić, żeby wystygło. Ostygnięte ciasto przykryć i odstawić na 2-3 dni aby odeszło. Wykończenie ( po 2-3 dniach): Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać, wypłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać 1/2 szklankę cukru i galaretkę - proszek. Wszystko wymieszać i smażyć. Gotową masę jabłkową wystudzić. Na pierwszą część ciasta wyłożyć zimną masę jabłkowa, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować marmoladą, nakryć ostatnią częścią ciasta, a następnie posmarować masą krówkową. Na wierzchu ułożyć delicje. Przechowywać w chłodnym miejscu.