anusia2402

anusia2402

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

gdy zabraknie mi już pomysłu na obiad, sięgam po stary, ale "odmłodzony" przepis na jajka w sosie chrzanowo-koperkowym. smakuje super!

jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

Składniki:

jajka w sosie chrzanowo-koperkowym

 

  • jajka ugotowane na twardo
  • sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika
  • 1 łyżeczka przyprawy do potraw z jajek Appetita
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka rosołu lub bulionu
  • sól i sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

jajka w sosie chrzanowo-koperkowym
sos: masło rozpuścić w rondelku i na wrzące wsypać łyżkę mąki, żeby zmieniła kolor na złoty. cały czas mieszając dodać bulion i mleko. nadal mieszając dodać przyprawy i chrzan. zagotować. na koniec doprawić solą i sokiem z cytryny. tak zrobionym sosem polać ugotowane wcześniej jajka. podawać z ziemniakami i surówką z marchwi na słodko. smacznego!