Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Jambalaya

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepis dostałam od kolegi z USA i bardzo nam wszystki zasmakowało.

Jambalaya

Składniki:

Jambalaya

 

  • 25dag.ryżu długoziarnistego,
  • 1\2gotowanego kurczaka,
  • 2szkl.bulionu z kurczaka,
  • 15dag.wędzonej szynki,
  • 25dag.podsuszanej kiełbasy,
  • 1szkl.pomidorów w zalewie,
  • 2 strąki papryki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • kilka kropel tabasco,
  • 1\2łyżeczki pieprzu,
  • sól

Sposób przygotowania:

Jambalaya
Ryż starannie wypłukać i pozostawić na sicie żeby obciekł.Mięso z kurczaka pokroić w kostkę,kiełbasę w półplasterki,szynkę w paski,papryki kroimy w kostkę,a cebulę i czosnek siekamy.W dużym rondlu rozgrzać oliwę i poddusić pokrojone warzywa,po czym dodać pomidory,bulion,sos sojowy,pieprz i nadal dusić.Po 5min.wrzucić mięso z kurczaka,szynkę i kiełbasę,zagotować.Wsypać ryż i dusić na małym ogniu ok.40min.aż ryż będzie miękki.Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna,wlać trochę gorącej wody,pod koniec gotowania doprawić tabasco i szczyptą soli.