marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jarski gulasz na ostro.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pieczarki oczyścić,pokroić,obsmażyć na tłuszczu,dodać potem opłukane,pokrojone jarzyny,obsmażyć,zalać wodą,dusić ok.30 min.Doprawiać.

Jarski gulasz na ostro.

Składniki:

Jarski gulasz na ostro.

 

  • 1 duża lub średnia cukinia,
  • 5-6 bułgarskich pomidorów,
  • 3 kolorowe papryki świeże,
  • garść małych marchewek,
  • 3 kawałki białych części pora,
  • 1 czuszka lub dwie,
  • 1/2 kg.pieczarek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 1,5 szklanki zimnej wody,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szczypta curry,
  • szczypta garam masala,
  • sól,
  • kminek,
  • 3 listki laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

Jarski gulasz na ostro.
Warzywa oczyścić,opłukać w bieżącej wodzie i pokroić na kawałki lub plasterki,a pieczarki opłukać i pokroić na cienkie plasterki ,wrzucić na patelnię i obsmażyć na maśle lub oleju roślinnym,posolić lekko po wierzchu.Dodać na patelnię pokrojone jarzyny,przesmażyć z kilka minut,dodać posiekaną drobno czuszkę bez nasion lub dwie zależnie od gustu.Zalać całość półtorej szklanki zimnej wody,dodać 2-3 listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.Dusić potrawkę pod przykryciem z ponad 30 min. na średnim ogniu.Dodać 2-3 łyżki pełne koncentratu pomidorowego,zamieszać,zmniejszyć płomień pod patelnią i jeszcze z 5 min.poddusić gulasz.Na koniec doprawić curry,garam masala,kminkiem i solą,zamieszać.Podawać gulasz z kaszką kus-kus lub makaronem.