Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Jarzynowa z zieloną zacierką ,,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jesienna zupka jarzynowa to eksplozja smaków .

,,Jarzynowa z zieloną zacierką ,,

Składniki:

,,Jarzynowa z zieloną zacierką ,,

 

  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 6 brukselek
  • 1/2 świeżej papryki
  • 1 spory pomidor
  • 1 średni ogórek
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 białej części pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 średniej pietruszki
  • 1/2 kalarepki
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki słodkiej 18 %
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku
  • 1 szklanka ugotowanej ,, Zielonej zacierki "
  • pieprz mielony do smaku
  • 6 szklanek wody

 

Sposób przygotowania:

,,Jarzynowa z zieloną zacierką ,,
Udko z kurczaka przekroić na pół . Pokroić warzywa tak jak lubimy ( ja kroję : ziemniaki w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę i por w piórka, ogórek w pół plasterki, kalarepę w słupki, pietruszkę w drobną kostkę, paprykę w paseczki, brukselki w ćwiartki, pomidor bez skórki w dużą kostkę ). Włożyć warzywa, kurczaka , kostki bulionowe do garnka i zalać wodą . Gotować ok 1 godziny pod przykryciem ( gdyby wody za dużo odparowało dolać ) . Wyjąć mięso , obrać ze skórek, chrząstek i kości i rozdrobnione dodać do zupy. Wrzucić zacierkę , wlać śmietankę , wsypać koper . Doprawić do smaku mielonym pieprzem . Chwilę dusić na małym gazie .
Zacierkę robię sobie wcześniej na zapas i trzymam albo ususzoną albo już ugotowaną w zamrażarce . Można ją też gotować bezpośrednio w zupie .
Przepis na zacierkę : ,, Zielona zacierka - koperkowa"