Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Kaczka z nadzieniem jabłkowo-ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kaczkę podawać z sosem i gwiazdeczkami z polenty.

Kaczka z nadzieniem jabłkowo-ziołowym

Składniki:

Kaczka z nadzieniem jabłkowo-ziołowym

 

 

  • 1 wypatroszona kaczka (1,5 kg)
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek cebulki dymki pokrojonej w plasterki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka majeranku
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 czerwone jabłka pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • słodka papryka w proszku
  • 150 g pełnoziarnistego chleba pokrojonego w kostkę
  • 200 g śmietany
  • 3 jaja
  • 1/4 l rosołu drobiowego
  • 150 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Kaczka z nadzieniem jabłkowo-ziołowym
Kaczkę z wierzchu i w środku posolić i popieprzyć. Zioła obrać z łodyżek, pietruszkę posiekać w paseczki, dodać listki majeranku i tymianku. Cebulki, zioła i jabłka poddusić na rozgrzanym maśle. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Zdjąć z ognia i ostudzić. Potem zagnieść razem z chlebem, 100 g śmietany i jajami. Tak przygotowanym nadzieniem napełnić kaczkę, spiąć ją szpikulcami, włożyć do brytfanny i zalać rosołem. Piec w 180°C przez ok. 1,5 godz., stale podlewając sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia podwyższyć temperaturę do 200°C i dolać wino. Następnie wyjąć kaczkę z piekarnika i postawić w cieple. Sos pozostały po upieczeniu kaczki przelać do garnka i podgrzać. Dodać do niego resztę śmietany, sól i pieprz.