sylwia17

sylwia17

Szef Kuchni
[Przepisów: 36]

Kakaowe z budyniem i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardziej fajne połączenie ciasta, jabłek i budyniu.

Kakaowe z budyniem i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe z budyniem i jabłkiem

 

  • ciasto;
  • 3 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • dodatkowo;
  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr mleka

Sposób przygotowania:

Kakaowe z budyniem i jabłkiem
Ciasto; Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę, kakao, cukier puder. Całość połączyć. Zagnieść ciasto jak na kruche. 3/4 ciasta wyłożyć do prostokątnej blachy. Za pomocą łyżki robić zagłębienia. Budyń ugotować na mleku z cukrem. 1/3 masy wylać w dołki ciasta. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Następnie rozłożyć na budyniu. Całość przykryć resztą masy. Z pozostałego ciasta wyłożyć kruszonkę. Piec 45 min w nagrzanym piekarniku. 
Kakaowe z budyniem i jabłkiem
Przygotowywanie składników na kruche ciasto
Kakaowe z budyniem i jabłkiem
tak mniej więcej powinny wyglądać zagłębienia
Kakaowe z budyniem i jabłkiem
Wyłożenie jabłek
Kakaowe z budyniem i jabłkiem
Jabłka pokryte budyniem