msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Karczek w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie i nie wymagające dużego nakładu pracy.Wracam często do tego przepisu .Polecam do wypróbowania.

Karczek w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek w kapuście

  • ok.60-75 dag karczku bez kości
  • dowolna przyprawa do mięsa ( u mnie gotowa mieszanka w młynku)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 4 listki laurowe
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 12 łyżek oleju
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 30 dag pieczarek
  • pieprz świeżo zmielony do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czubricy zielonej

Sposób przygotowania:

Karczek w kapuście

Mięso umyłam i osuszyłam,podzieliłam na 3 porcje.Natarłam przyprawą do mięsa i odstawiłam pod przykryciem do lodówki. W tym czasie odcisnęłam z soku kapustę kiszoną i pokroiłam ją.Jedną cebulę pokroiłam w piórka i wymieszałam z kapustą i połową oleju. Naczynie żaroodporne posmarowałam olejem i wyłożyłam na dno większość kapusty kiszonej.Pokruszyłam na to listki laurowe i ułożyłam ziele angielskie oraz oprószyłam papryką mieloną i czosnkiem granulowanym. Na niej ułożyłam kawałki mięsa.Przykryłam resztą kapusty. Pieczarki wcześniej umyte ,pokroiłam na ćwiartki,wymieszałam z drugą pokrojoną w piórka cebulą i wyłożyłam na mięso.Oprószyłam pieprzem czarnym i ziołowym,majerankiem i czubricą.Polałam resztą oleju i wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.Piekłam razem ok.godziny. Podałam porcjami w kokilkach i pieczywem.