Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Karczek fusion smażony z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso marynować w marynacie z sosu sojowego ciemnego, czosnku, imbiru, anyżu i kolendry. Smażyć w woku razem z warzywami.

Karczek fusion smażony z warzywami

Składniki:

Karczek fusion smażony z warzywami

 

  • 70 dkg karkówka bez kości,
  • 2 szt cebula biała,
  • 2 szt marchewka,
  • 2 szt papryka czerwona,
  • 1 szt papryka żółta,
  • 5 ząbków czosnek,
  • 1 łyżeczka imbir mielony,
  • 1/3 główki kapusta biała,
  • 1 szt anyż gwiazdkowy,
  • 5 szt kolendra,
  • 2 szt grzyby mun,
  • 4 łyżki sos chilli słodki,
  • 5 łyżek sos sojowy ciemny,
  • 100 ml olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karczek fusion smażony z warzywami
Mięso pokroić na kawałki i zamarynować w marynacie zrobionej z sosu sojowego ciemnego, 2 ząbków czosnku, imbiru, anyżu i kolendry. Trzymać w marynacie przez noc. Zamarynowane mięso odsączyć i smażyć w woku z dodatkiem 3 ząbków czosnku. Podsmażone odstawić do miski a na ten sam olej wrzucić do woka pokrojone warzywa. Na początek marchewkę, po 5 minutach cebulę, paprykę i kapustę. Grzyby mun moczyć w wodzie przez 15 minut, potem wyjąć z wody , drobno posiekać i dorzucić do warzyw. Kiedy warzywa zmiękną dołożyć mięso i smażyć razem około 20 minut. Doprawić sosem chilli, solą i smażyć jeszcze kilka minut. Podawać najlepiej z ryżem i sałatką z kapusty.