Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nieskomplikowany sposób na pomidorową karkówkę.

Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym

 

  • karkówka b/k - 500g,
  • cebula - 2 małe,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • keczup łagodny lub pikantny - 3 łyżki,
  • śmietana zakwaszana 18% - 3 łyżki,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • łyżka tłuszczu - dałam smalec z gęsi.

Sposób przygotowania:

Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym
Mięso umyć, osuszyć i pociąć na plastry o grubości 1cm. Lekko rozbić z obu stron pod folią. Można podzielić na mniejsze porcje. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego (z pokrywką) natłuścić. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Keczup dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Można delikatnie dosolić, ale ostrożnie. Na każdy kawałek mięsa kładziemy po ok. łyżce sosu i rozsmarowujemy, z obu stron. W naczyniu układamy kolejno: plaster mięsa, trochę cebuli i znowu plaster mięsa i cebula. Na koniec posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut w tej samej temperaturze.
Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym
Mięso umyć, osuszyć i pociąć na plastry o grubości 1cm. Lekko rozbić z obu stron pod folią
Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym
Keczup dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem.
Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym
W naczyniu układamy kolejno: plaster mięsa, trochę cebuli i znowu plaster mięsa i cebula.
Karkówka w sosie keczupowo-śmietanowym
Na koniec posypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i przykrywamy. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach