Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Karp smażony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

tak przyrządzonego karpia jem co raku na wigilię

Karp smażony

Składniki:

Karp smażony

Sposób przygotowania:

Karp smażony

Oczyszczoną, wymytą rybę kroimy w zgrabne dzwonka. Cebulę kroimy w cienkie krążki. porcje ryby nacieramy przygotowanymi przyprawami i solą, układamy w kamiennym garnku[może być tez zwykła miska, w razie braku takiego garnka] na przemian z krążkami cebuli, naczynie przykrywamy i trzymamy do następnego dnia w chłodzie. Na ok. godzinę przed podaniem panierujemy każde dzwonko w mące, jajkach i bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron[ smażymy na oleju, ale warto dodać kawałek masła, żeby nie 'strzelało']. Usmażone kawałki ryby wsadzamy od osobnego rondla, na każdy kładziemy kawałek masła, przykrywamy, trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu rumienimy wcześniej wypłukane i dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przekładana. karpia podajemy na półmisku, otoczonego podsmażona cebulką.