Karp smażony

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Karp smażony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

tak przyrządzonego karpia jem co raku na wigilię


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Karp smażony - SKŁADNIKI:

Karp smażony - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczoną, wymytą rybę kroimy w zgrabne dzwonka. Cebulę kroimy w cienkie krążki. porcje ryby nacieramy przygotowanymi przyprawami i solą, układamy w kamiennym garnku[może być tez zwykła miska, w razie braku takiego garnka] na przemian z krążkami cebuli, naczynie przykrywamy i trzymamy do następnego dnia w chłodzie. Na ok. godzinę przed podaniem panierujemy każde dzwonko w mące, jajkach i bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron[ smażymy na oleju, ale warto dodać kawałek masła, żeby nie 'strzelało']. Usmażone kawałki ryby wsadzamy od osobnego rondla, na każdy kładziemy kawałek masła, przykrywamy, trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu rumienimy wcześniej wypłukane i dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przekładana. karpia podajemy na półmisku, otoczonego podsmażona cebulką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp smażony (strona 1 z 1)  
Amberr8

Amberr8

2008-12-26 22:35
i to się nazywa karp!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp smażony w panierce Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno-cytrynowym Karp smażony pomarańczowy
Świąteczny karp smażony Karpie dzwonki smażone Karp na Wigiliny stół
Karp marynowany w cebuli i majeranku Karp z włoszczyzną Karp z duszoną cebulką
Filety z karpia w panierce Karp w galarecie Karp faszerowany pieczarkami

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane