Karp smażony

Magdusia1312 - Przepis na: Karp smażony offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Karp smażony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

tak przyrządzonego karpia jem co raku na wigilię


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Karp smażony - SKŁADNIKI:

  • karp, który "za życia" miał ok. 2 kg. wagi
  • 4 duże cebule
  • zmielonych w moździerzu przypraw:liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren kolendry
  • kostka masła
  • masło i oliwa do smażenia
  • mąka
  • jajka
  • tarta bułka

Karp smażony - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczoną, wymytą rybę kroimy w zgrabne dzwonka. Cebulę kroimy w cienkie krążki. porcje ryby nacieramy przygotowanymi przyprawami i solą, układamy w kamiennym garnku[może być tez zwykła miska, w razie braku takiego garnka] na przemian z krążkami cebuli, naczynie przykrywamy i trzymamy do następnego dnia w chłodzie. Na ok. godzinę przed podaniem panierujemy każde dzwonko w mące, jajkach i bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron[ smażymy na oleju, ale warto dodać kawałek masła, żeby nie 'strzelało']. Usmażone kawałki ryby wsadzamy od osobnego rondla, na każdy kładziemy kawałek masła, przykrywamy, trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu rumienimy wcześniej wypłukane i dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przekładana. karpia podajemy na półmisku, otoczonego podsmażona cebulką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp smażony (strona 1 z 1)  
Amberr8

Amberr8
offline

2008-12-26 22:35
i to się nazywa karp!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami Ryba z sałatką z grilla Karp w cytrynie z piekarnika
Prosty karp smażony Filety z karpia w panierce z sezamem Karp w sosie serowym
Karp po grecku Karp w galarecie Karp w cieście cytrynowym
Wigilijny karpik Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Karp smażony

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane