Karp smażony

Magdusia1312 - Przepis na: Karp smażony offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Karp smażony
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

tak przyrządzonego karpia jem co raku na wigilię


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Karp smażony - SKŁADNIKI:

  • karp, który "za życia" miał ok. 2 kg. wagi
  • 4 duże cebule
  • łyżeczka zmielonych w moździerzu przypraw:liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren kolendry
  • kostka masła
  • masło i oliwa do smażenia
  • mąka
  • jajka
  • tarta bułka

Karp smażony - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczoną, wymytą rybę kroimy w zgrabne dzwonka. Cebulę kroimy w cienkie krążki. porcje ryby nacieramy przygotowanymi przyprawami i solą, układamy w kamiennym garnku[może być tez zwykła miska, w razie braku takiego garnka] na przemian z krążkami cebuli, naczynie przykrywamy i trzymamy do następnego dnia w chłodzie. Na ok. godzinę przed podaniem panierujemy każde dzwonko w mące, jajkach i bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu rumieniąc z obu stron[ smażymy na oleju, ale warto dodać kawałek masła, żeby nie 'strzelało']. Usmażone kawałki ryby wsadzamy od osobnego rondla, na każdy kładziemy kawałek masła, przykrywamy, trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu rumienimy wcześniej wypłukane i dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przekładana. karpia podajemy na półmisku, otoczonego podsmażona cebulką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Karp smażony (strona 1 z 1)  
Amberr8

Amberr8
offline

2008-12-26 22:35
i to się nazywa karp!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Karp
Karp w ziołach z pieczonymi ziemniaczkami Ryba z sałatką z grilla Karp w cytrynie z piekarnika
Prosty karp smażony Filety z karpia w panierce z sezamem Karp w sosie serowym
Karp po grecku Karp w galarecie Karp w cieście cytrynowym
Wigilijny karpik Karp w ,, zapasowym " sosie greckim Karp smażony

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane