Sposób przygotowania:
Karp light
Karpia sprawiamy, myjemy i kroimy na dzwonka. Następnie solimy, pieprzymy, obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy przyprawą do ryb, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Do garnka do gotowania na parze wlewamy wrzątek, nakładamy sito, układamy rybę i przykrywamy pokrywką. Po 20 minutach dzwonki z karpia odwracamy na drugą stronę, a do wrzątku nad którym gotuje się karp, wsypujemy ryż. W ten sposób gotujemy razem ryż i rybę około 20 minut. W tym czasie robimy surówkę z selera, który najpierw obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie dodajemy do niego rodzynki sparzone wrzątkiem, pestki z dyni, majonez, jogurt i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż i rybę układamy na talerzach obok surówki.
Henia
Henia