Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Roladki rybne z grzybami

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

nie każdy lubi rybę smażoną, taka zapieczona jest bardzo smaczna i delikatna

Roladki rybne z grzybami

Składniki:

Roladki rybne z grzybami

 

  • 5 szt. (ok. 3/4 kg) szerokich filetów rybnych b/skóry (panga, dorsz, karp albo inna ryba o białym mięsie)
  • ok. 1 szkl. suszonych podgrzybków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora 5-8 cm (biała część)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sok z jednej cytryny
  • ok. 0,5 szkl. śmietany kremówki 30 %
  • sól

Sposób przygotowania:

Roladki rybne z grzybami
Można użyć filetów mrożonych, ale należy je wcześniej dokładnie rozmrozić i osuszyć.Grzyby zalać ok. 1 szkl. gorącej wody, moczyć przez 15 min. a następnie gotować ok. 10-15 min.. Odcedzić i drobniutko posiekać, wodę zachować. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, solą i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 min. w chłodne miejsce. Warzywa oczyścić, obrać, 1/2 jednej marchewki i 1/2 pietruszki pokroić w krążki albo wyciąć kwiatki, resztę zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej. Pora posiekać w cienki półplasterki. Cebulę obrać, posiekać w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać 1/2 cebuli, pora i starte warzywa, podsmażyć, dodać posiekane grzyby (1 łyżeczkę odłożyć), smażyć mieszając aż warzywa zmiękną i odparują, doprawić solą i pieprzem cytrynowym, przestudzić, dodać natkę, wymieszać. Filety smarować dość grubo pastą grzybowo-jarzynową i zwijać, każdą roladkę przeciąć na pół. Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką masła, ułożyć pionowo roladki, ciasno jedna przy drugiej. Piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przykryć i odstawić na 10 min.. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła, zeszklić pozostałą cebulę, dodać krążki marchewki i pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody i poddusić aż warzywa nieco zmiękną, następnie dodać wywar z grzybów i śmietankę, gotować aż sos nieco zredukuje i zgęstnieje. Przed podaniem rybę polać sosem albo sos podać osobno, w sosjerce.