agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

Karp z jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna ryba z jarzynami. Polecam!

Karp z jarzynami

Składniki:

Karp z jarzynami

 

  • 1-1,5 kg karpia
  • 1 łyżka masła
  • 2 cebule
  • 2 duże ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, ziele bazylii

Sposób przygotowania:

Karp z jarzynami
Rybę sprawić, wymyć,pokroić w dzwonka, oprószyć solą, pieprzem i rozdrobnioną bazylią, odstawić na godzinę. W tym czasie ziemniaki, marchew, pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Na dno brytfanki wyłożyć kawałki masła, na nich warstwę jarzyn a potem ryby, na wierz jeszcze warstwę warzyw. Doprawić sola, pieprzem i bazylią. Polać olejem, przykryć i dusić na malutkim ogniu, do momentu gdy jarzyny będą miękkie. Wyporcjować, tak aby były wszystkie warstwy. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.