Manna

Manna

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Domowa karpatka;) polecam robić duuużo masy podwójna ilość wtedy karpatka będzie wysoka

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

 

  • MASA:
  • 1 i 1/2szkl. mleka
  • 1szkl. cukru
  • 1szkl. mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1żółtko

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto - wodę zagotować z margaryną w to wsypać mąkę cały czas mieszając. Po przestudzeniu dodać jajka i dobrze wymieszać. Podzielić ciasto na pół i każdą warstwę piec ponad godz aż nabierze złotego koloru. Masa: [dla tych którzy lubią wysoką karpatkę proponuję zrobić masę z podwojonych składników] Połowę mleka zagotować z cukrem w drugiej połowie mleka rozrobić mąkę, gdy zagotuje się mleko z cukrem to wlewamy rozrobioną mąkę i parę minut gotujemy. Po przestudzeniu dodajemy masło i 1 żółtko. Dobrze wyrabiamy. Po przestudzeniu ciast nakładamy krem i przykrywamy karpatkę 2 ciastem.