Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Karpatka po królewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karpatka po królewsku to tradycyjna karpatka ale z dodatkiem pysznego kremu czekoladowego . Połączenie ciasta francuskiego i dwóch mas jest niesamowicie pyszne.

Karpatka po królewsku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Karpatka po królewsku

 

  • 2 op ciasta francuskiego
  • Masa czekoladowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru

 

 

  • Oraz:
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Karpatka po królewsku
Ciasto francuskie upiec według przepisu na opakowaniu i ostudzić.

Masa czekoladowa: 1,5 szkl mleka zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budyń i wlać na gotujące się mleko i gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać zimny budyń dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na jedną część ciasta .

Masa budyniowa: W 1,5 szkl mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną , pszenną , budyń i jajko. Resztę nastawić z masłem ,cukrami ,zagotować i wlać mleko z mąką i mieszając cały czas gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Ostygniętą masę wyłożyć na masę czekoladową , przykryć drugim ciastem francuskim i posypać cukrem pudrem.

Schłodzić w lodówce. 
Karpatka po królewsku
1,5 szkl mleka zagotować, w pozostałym mleku rozmieszać budyń
Karpatka po królewsku
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać zimny budyń dokładnie utrzeć
Karpatka po królewsku
W 1,5 szkl mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną , pszenną , budyń i jajko.
Karpatka po królewsku
Ostygniętą masę wyłożyć na masę czekoladową
Karpatka po królewsku
Budynie przykryć drugim ciastem francuskim i posypać cukrem pudrem.Schłodzić w lodówce.