Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Karpatka z waniliowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste w przygotowaniu ciasto

Karpatka z waniliowym kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka z waniliowym kremem

 

 

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka z waniliowym kremem
do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i zagotowujemy. Następnie (ciągle trzymamy garnek na ogniu) wsypujemy mąkę i energicznie mieszając zaparzamy ja do czasu aż nie będzie grudek i zbije się w jedną kulkę - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto miksujemy do czasu aż się rozpadnie w małe grudki, następnie wsypujemy kopiastą łyżeczką proszku do pieczenia i wbijamy jajka w całości - miksujemy do czasu połączenia się składników. Rozkładamy do 2 blaszek. Ciasto pieczemy przez 35 minut, najpierw w temperaturze ok 200* a od chwili wyrośnięcia zmniejszamy do 170-180*. Krem: Laskę wanilii przecinamy i za pomocą ostrego noża wyjmujemy wszystką wanilię - dodajemy ją do cukru. Suchy cukier mieszamy łyżką z wanilią do czasu aż wanilia się rozpadnie na małe drobinki. Następnie do cukru dodajemy mąki i stopniowo dolewamy mleko - gotujemy gęsty budyń. Po ostudzeniu budyń miksuemy z masłem, kremem przekładamy upieczone placki. Można posypać cukrem pudrem
Karpatka z waniliowym kremem
Etap 1 krem ma intensywnie waniliowy smak
Karpatka z waniliowym kremem
Etap 2 ugotowane ciasto miksujemy z jajkami
Karpatka z waniliowym kremem
Etap 3 ugotowany budyn nalezy zmiksowac z maslem
Karpatka z waniliowym kremem
Etap 4 kremem przekladamy upieczone ciasta

Tagi:

jajko jajka