Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kawałki kurczaka w ognistej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Często zostają mi kawałki gotowanego kurczaka - a to skrzydełka, a to kawałek udka.

Kawałki kurczaka w ognistej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawałki kurczaka w ognistej panierce

 

  • 4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek lub inne małe kawałki kurczaka wielkości skrzydełek)
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • sól
  • 1małe jajko
  • tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem )

 

Sposób przygotowania:

Kawałki kurczaka w ognistej panierce
Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie kości i chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Zmiksować w Rozdrabniaczu chipsy serowe. Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , chipsy, paprykę. Jajko roztrzepać na talerzyku. Skrzydełka posolić - obtaczać w panierce , jajku i ostatecznie w panierce nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt. Rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron. * Ponieważ był jeszcze przedtem rosół zdecydowałam , ze podam usmażone kawałki kurczaka tylko z mocno schłodzonym arbuzem i garstką sałaty bez dodatków typu ryż czy ziemniaki. I muszę stwierdzić , że było to dobry pomysł. Polecam jako gorącą przekąskę.
Kawałki kurczaka w ognistej panierce
Na ciepło wyluzować z kawałków kurczaka wszystkie kostki i chrząstki
Kawałki kurczaka w ognistej panierce
Obtaczać mięso w rozdrobnionych chipsach zmieszanych z bułką tartą i papryką
Kawałki kurczaka w ognistej panierce
Oblepione panierką kawałki kurczaka maczać w roztrzepanym jajku
Kawałki kurczaka w ognistej panierce
Ponownie opanierowane kawałki kurczaka smażyć na rumiano na gorącym oleju