marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Keks na pikantnie z orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Keksy na słodko jak i na słono są pyszne na desery jak i na drugie śniadania lub wczesne kolacje.Bakalie zaś są nieodzownym dodatkiem do każdego z nich.

Keks na pikantnie z orzeszkami

Składniki:

Keks na pikantnie z orzeszkami

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 5 jaj dużych,
  • 35 dag.margaryny do pieczenia,
  • pudełko kwaśnej śmietany lub śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 25 dag. pistacji łuskanych,
  • 25 dag. orzeszków sojowych,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta do wysypania,
  • białko do posmarowania,
  • sezam biały do posypania na wierzch.

Sposób przygotowania:

Keks na pikantnie z orzeszkami
Margarynę zmiksować, dodając stopniowo po jednym żółtku, by masa się nie zwarzyła, ponadto śmietankę, sól, czarnuszkę i mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Miksować z przerwami 10 min. Pianę z białek ubić na sztywno dodając szczyptę soli, by lepiej się ubiła. Orzeszki po wyłuskaniu posiekać i dodać do reszty składników, a potem pianę i wymieszać łopatką gumową delikatnie i od spodu, aby całość się połączyła. Formę cwbakową wysmarować resztą margaryny i wysypać bułką tartą po całej powierzchni lub przechylić formę w różne strony, by ziarenka się rozsypały i przylgnęły do boków formy. Przełożyć masę do formy i nagrzać piekarnik do 180 st. C. wstawić formę do piekarnika na 50 min. nastawić minutnik. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i kroić ciasto. Podawać na śniadanie lub wczesną kolację z warzywnymi przekąskami.

Tagi:

tarta keks ciasto