karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Klopsiki w sosie pomidorowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zachęcam osoby nie umiejące gotować do spróbowania zrobienia takiej potrawy. Na pewno się uda!

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pomidorowym

 

  • 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
  • 3 kromki chleba
  • pół szklanki mleka (lub wody)
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • płaska łyżeczka curry
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki śmietany (ja użyłam 12%)
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 2 szczypty papryki w proszku słodkiej (chyba że ktoś woli ostrą)
  • sól, pieprz
  • ok. pół szklanki mąki
  • olej do smażenia (ja użyłam akurat w tym przypadku oliwy z oliwek, bo zdrowsza)

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pomidorowym
Cebulę obrać, drobno poszatkować i gotować przez kilka minut (żeby zmiękła). Mięso wyłozyć do garnka. Cebulę odcedzić, ale nie wylewać wody, w której się gotowała - posłuży jako baza do sosu - i dodać do mięsa. Kromki chleba namoczyć w mleku (lub wodzie). Odcisnąć i dodać porwane na strzępy do mięsa. Dodać siemię, pieprz, curry, zioła prowanslaskie, Vegetę i jajko. Uformować kulki wielkości dużej śliwki. Obtaczać je w mące i smażyć z obu stron do zarumienienia. Usmażone przełożyć do większego rondla. Do patelni, na której się smażyły nalać natomiast szklankę wody, zebrać mąkę, kóra mogła się obsypać z klopsików i tak zebraną wodę dodać do rondla z klopsikami. Zalać je jeszcze wodą, w której gotowała się cebula. Chwilkę zagrzać. Następnie dodać 2 szczypty papryki w proszku i 3 łyżeczki przecieru pomidorowego i podlać jeszcze ok. 3/4 wody. Podgrzać trochę, mieszając, aby cały sos zaczerwienił się od przecieru. Odlać ok. 1/4 sosu do szklanki i połączyć go z 4 łyżeczkami śmietany. Dokładnie wymieszać i całość dodać ponownie do sosu. Wymieszać, gotując na najmniejszym ogniu. Doprawić w razie potrzeby.