Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kluski na parze z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne, pulchniutkie kluski na parze z truskawkami. Warto je przygotować. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Kluski na parze z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski na parze z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z truskawkami
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, jajko, żółto oraz sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku 4cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy kilka truskawek. Zlepiamy brzegi, tak aby powstały kuleczki. Kluski układamy na parowarze i parujemy około 12 minut. Gotowe kluski polewamy podrumienionym masłem i oprószamy cukrem pudrem.
Kluski na parze z truskawkami
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, jajko, żółto oraz sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną margarynę.
Kluski na parze z truskawkami
Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku 4cm.
Kluski na parze z truskawkami
Na każdy kawałek ciasta nakładamy kilka truskawek. Zlepiamy brzegi, tak aby powstały kuleczki. Kluski układamy na parowarze i parujemy około 12 minut. Gotowe kluski polewamy podrumienionym masłem i oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka