krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Knedle z sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Knedle z sosem śliwkowym

Składniki:

Knedle z sosem śliwkowym

 

  • 50 dkg czerstwego pieczywa tostowego,
  • 10 dkg masła,
  • 5 dkg cukru
  • , 3 jajka, skórka otarta z cytryny
  • , 50 dkg twarogu, sól;
  • sos: 0,5 kg śliwek, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Knedle z sosem śliwkowym
Kromki chleba tostowego rozkruszamy i mielimy w maszynce. Masło i cukier ucieramy na pianę dodając stopniowo jajka. Następnie dodajemy twaróg, zmielone pieczywo, skórkę z cytryny, mieszamy i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Formujemy 12 kulek, gotujemy je 15 min we wrzącej, osolonej wodzie. Śliwki dusimy z cukrem, zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Knedle polewamy sosem śliwkowym.