kamila1234

kamila1234

Kucharz
[Przepisów: 15]

Kokosanka z kremem maślanym i ananasami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakuje każdemu,jeśli lubi się kokos.

Kokosanka z kremem maślanym i ananasami

Składniki:

Kokosanka z kremem maślanym i ananasami

 

  • Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40 cm

 

  • Krem :

 

  • 1 szklanka mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 żółtka
  • 10 dkg cukru
  • masło (tyle ile pochłonie krem)
  • 5 plasterków ananasa z puszki

 

  • Kokosanka:

 

  • 4 białka
  • 25 dkg cukru
  • 10 dkg kokosu
  • 2-3 łyżki tartej bułki

 

  • lukier biały

Sposób przygotowania:

Kokosanka z kremem maślanym i ananasami
Upiec biszkopt z 4 jajek i odstawić go do ostygnięcia.
Krem:
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym,(chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę ,a potem przecedzić mleko).4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru,wlewać powoli na gotujące mleko,szybko mieszając trzepaczką bądz mikserem aby się nie ścięło.Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje.Przestudzić.Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem. Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu.Wyłożyć go na biszkopt
.
Kokosanka:
Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru,następnie 10 dkg kokosu i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia,chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką.Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek.
Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano -ananasowy.Całość polać ,ale tylko symbolicznie białym lukrem.