SUPERPRZEPIS

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami Więcej zdjęć (5)

Lubię proste i szybkie w przygotowaniu ciasta. Na ich przygotowanie zawsze znajdzie się czas. Do takich pysznych deserów należy kruchy z sezonową porzeczką oraz kokosową kruszonką.

Składniki:

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami

CIASTO (25x25cm)

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnej wody

OWOCE

KOKOSOWA KRUSZONKA

  • 100 gram wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek cukru,
  • 50 gram masła

DODATKOWO

  • Ulubione lody do podania ( u mnie chałwowe)

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami

ETAP 1

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami
kruche ciasto dzielimy na 2 nierówne części

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, odpowiednio 2/3 i 1/3 ciasta.

ETAP 2

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami
osuszone owoce łączymy z mąką ziemniaczaną

Porzeczkę przepłukujemy i osuszamy. Gotową łączymy z mąką ziemniaczaną.

ETAP 3

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami
kaszą manna posypujemy ciasto

Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno przygotowanej formy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, a następnie oprószamy kaszą manna.
Na ciasto oprószone manną wykładamy przygotowane owoce.

ETAP 4

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami
przygotowujemy kokosową kruszonkę

KOKOSOWA KRUSZONKA: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 5

Kokosowe ciasto z porzeczkami i lodami
Ciasto kruche ścieramy na kruszonkę

Gotową kruszonkę wykładamy równą warstwą na porzeczkę. Na kruszonkę ścieramy odłożony kawałek ciasta kruchego (1/3 ciasta).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Podajemy je w towarzystwie lodów